27 Haziran 2010 Pazar

Şenpazar -Azdavay-Kartdağ Yabani Hayatı Geliştirme Toplantısı Yapıldı
















Azdavay-Şenpazar Kartdağ Yabani Hayatı Geliştirme Sahası Yönetim Planı Toplantısı İlçemizde Yapıldı

Şenpazar ve Azdavay ilçelerinin ortasında kalan Kartdağ bölgesinde yaban hayatını geliştirme sahası yönetim ve gelişme planı çerçevesinde İlçe Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi...
Toplantıya Kaymakamımız Sn.Ali Sakar, Belediye Başkanı Suat Saygın, Milli Parklar Genel Müdürlüğü Kastamonu Şube Müdürü İsmail Menteş, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şağdan Başkaya, daire amirleri, Çevre Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Cemal AKCAN, Safari Turizimcisi Erdoğan Avcı, Dsi Bölge Müdürlüğü Etüt Plan Şubesi Fatih Alparslan-Dilek Yaşar, Azdavay Orman İşletme Müdürlüğü Orman İşletme Şefi Sevda Bayramoğlu, Cide Orman İşletme Müdürlüğü Orman İşletme Şefi Erdal Durdağı, Şenpazar Sosyal Yardımlaşma Kültür ve Spor Derneği Başkanı Yüksel Gündüz ve köy muhtarları katıldı.

Doç. Dr. Şağdan Başkaya, Azdavay Kartdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası yönetim planı çerçevesinde, sahanın belirlenmesi amaçları, çevre halkına etkileri ve yararları, saha çalışmasının nasıl yapıldığına dair bilgiler verdi.
Türkiyede 81 adet olan 11.216 hektarlık bir alana yayılan ve İlçemize bağlı Başçavuş, Gürleyik, Kalaycı ve Yarımca köylerini de kapsayan Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında yaban hayatı çeşitliliğinin özellikle Kızıl geyik olarak bilinen türün korunması, yaşam ortamlarının iyileştirilmesi, kaçak avlanmaya karşı önlemlerinin alınması için bu sahanın planlandığını anlatan Doç.Dr.Başkaya bu sahanın kurulması ile özel avlanma planları ile domuz ayı, geyik, kurt vb. hayvanların yasal çerçevede belirtilen şartlarda avlanmaları için çevre halkının da ekonomik olarak yaralanabileceklerini belirtti.

Doç. Dr. Başkaya Yarımca Başçavuş Gürleyik köyleri ile Azdavayın Tasköy bölgesinde geyiklerin çiftleşme ve üreme bölgeleri olduğunu bu bölgenin önemli olduğunu, Türkiyedeki 20 kızıl geyik koruma alanından birininde Kartdağ sahası olduğunu da belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder